Yağ Nekrozu

Sayfa İçeriği

Yağ nekrozu nadiren görülen ancak buna karşın klinik olarak önem arz eden bir durumdur. Çünkü karsinomdan ayırt edilmesi zor olan ve meme başında, ciltte retraksiyona sebebiyet veren bir kitledir. Çarpma veya benzeri bir darbe şeklinde memeye gelen dış etki neticesinde memenin yağ dokusu hücreleri bölgesel olarak ölürler. Bu ölen hücrelerden arta kalan yağ, meme dokusunda iltihap oluşmasına yol açar. Zaman içerisinde bölgede bir kitle meydana gelir. Bu kitle üzerindeki cilt dokusunda çekilmeler yaşanır. Bu çekilmeler akla meme kanseri şüphesini getirir. Yağ nekrozu tedavi edilmediği taktirde bu kitle aşamalı olarak geriler ve kaybolur. Meme kanserinden ayırt edilmesi için en etkili yöntem biyopsi uygulamasıdır. Eğer kitlenin yağ nekrozu olduğu tespit edilirse bu kitle cerrahi girişimle kolayca çıkartılabilir. Yağ nekrozu hem travma neticesinde hem de segmental rezeksiyon ve radyasyon tedavilerinin neticesinde meydana gelebilir. Adana’da hastalarına hizmet veren Genel Cerrahi Uzmanı Operatör Doktor Metin Altınkaya yağ nekrozunu, nedenlerini, belirtilerini, tanı ve tedavisini sizler için anlattı.

Yağ Nekrozu Nedir?

Yağ nekrozu, vücuttaki yağ dokusunun zarar görmesinin ardından ölen yağ hücrelerinin ardından meydana gelir. Bir çeşit sertlik veya yumru şeklinde ortaya çıkar. Çoğunlukla meme dokusunda görülen yağ nekrozu vücudun farklı kısımlarında da meydana gelebilir.

Yağ Nekrozunun Nedenleri

Travma veya Yaralanmalar

Yağ nekrozu çoğu zaman travmalardan veya yağ dokusunda meydana gelen hasarlardan dolayı oluşur. Bu kazalar kimi zaman ameliyatlardan veya daha küçük darbelerden kaynaklanabilmektedir.

Cerrahi

Meme bölgesini ilgilendiren kozmetik amaçlı ameliyatlar veya liposuction benzeri uygulamalar yağ hücrelerinde tahribat yaratır. Bunun neticesinde de yağ nekrozu oluşabilir

Radyasyon Tedavisi

Kanser vakalarının tedavisinde başvurulan radyasyon kimi zaman yakınlardaki yağ dokusunu tahrip ederek yağ nekrozu oluşmasına yol açabilir.

Enjeksiyonlar

Bazı maddelerin doğruca yağlı bölgelere enjekte edilmesi, bazı durumlarda yağ nekrozu ile sonuçlanabilir.

Yağ Nekrozunun Belirtileri

Topaklar ve Nodüller

Yağ nekrozunun en sık görülen belirtisi, cilt altındaki yumru veya nodüllerin meydana gelmesidir. Bu yumru ve nodüller sert bir yapıda ve lastik kıvamındadır.

Ağrı ve Hassasiyet

Yağ nekrozu gelişen bölgede hassasiyet artar ve ağrı şikayetleri yaşanır. Buna karşın her vakada bu duruma rastlanmaz.

Cilt Değişiklikleri

Yağ nekrozundan etkilenen bölgedeki cilt dokusunda kızarıklık, morarma veya çukurlu bir görünüm meydana gelebilir.

Memede Görülen Yağ Nekrozu

Memede gelişen yağ nekrozları klinik açıdan önem arz eder. Zira yağ nekrozunun yarattığı semptomlar meme kanseri ile benzerlik gösterir. Bu yüzden klinik inceleme gerekir. Ancak yağ nekrozunun iyi huylu bir meme hastalığı olduğunu unutmamak gerekir.

Yağ Nekrozunun Tanısı

Yağ nekrozunun tanısında ilk olarak bölge, uzman bir doktor tarafından fiziksel muayeneye tabi tutulur. Sonrasında hastanın yaşına göre meme ultrasonografisi, meme MR’ı veya mamografi gibi radyolojik görüntüleme testlerine başvurulur. Sonrasında biyopsi yöntemi ile kitleden numune alınır. Alınan örnekler patolojik inceleme altına alınır. Sonrasında kitlenin iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğu tespit edilir.

Yağ Nekrozu İçin Tedavi Seçenekleri

Birçok olguda yağ nekrozu herhangi bir tedavi gerektirmeksizin zaman içerisinde kendiliğinden gerileyerek yok olur. Çoğunlukla doktorlar herhangi bir tehlike fark edene kadar kitleyi gözlem altında tutar.

Ağrı ya da iltihap durumu söz konusu ise doktor bazı ilaçlarla bu semptomları giderme yoluna gider.

Nadiren de olsa kitlenin ciddi bir sağlık sorununa yol açma ihtimali varsa veya memenin estetiği açısından endişe verici durumlar söz konusu ise cerrahi girişimle kitle çıkartılabilir.

Yağ Nekrozu Enfeksiyonu

Nadiren görülse de yağ nekrozu sonucunda gelişebilecek önemli tıbbi tablolardan biri bölgede meydana gelen enfeksiyondur. Eğer enfeksiyon söz konusu ise doktor antibiyotik içerikli ilaçlarla enfeksiyona müdahale eder.

Yağ Nekrozuna Karşı Evde Uygulayabileceğimiz Tedavi Yöntemleri Var Mıdır?

Meme kanseri ile benzerlik gösteren bu belirtilerle karşılaştığınızda klinik değerlendirme için zaman kaybetmeden uzman bir doktora başvurmak gerekir. Ancak evde şikayetlerinizi hafifletmek için uygulayabileceğiniz bazı adımlar vardır. Bölgeye sıcak kompres uygulayarak, yağ nekrozunun neden olduğu ağrıları azaltabilir ve iyileşme sürecinize katkı sağlayabilirsiniz. Nazik masaj uygulamaları ile şişliğin parçalanmasını sağlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra omega 3 yağ asitleri, sebze ve meyveler gibi iltihap önleyici gıdalar bakımından zengin bir beslenme rutini oluşturarak iltihapların önüne geçmeniz mümkün olabilir. Travmalardan kaynaklanan yağ nekrozuna karşı alabileceğiniz bir diğer önlem ise etkilenen bölgenin daha fazla hasar almasını engellemektir.

Ancak yağ nekrozu büyüme eğilimindeyse, ağrı şikayetine yol açıyorsa, bölgede yeni kitleler oluşuyorsa, bölgesel ateşe sebep oluyorsa doktora başvurmak gerekir.

Diğer Tedaviler