Filloid Tümör

Sayfa İçeriği

Filloid tümör meme kanserinin nadiren karşımıza çıkan bir alt türü olarak tanımlanabilir. Fakat meme kanseri ile farklıdır. Filloid tümörler, meme kanserine kıyasla çok daha nadiren görülürler ve çoğu zaman iyi huyludurlar. Yani filloid tümör kanser değildir. Filloid tümör hücreleri şekil itibariyle yaprağa benzerler. Bu nedenle isimlerini eski Yunancada “yaprağa benzeyen” anlamı taşıyan phyllodes sözcüğünden almaktadırlar. Meme tümörlerinin yüzde birden daha az bir bölümünü oluşturan filloides tümörleri genellikle iyi huyludur. Ancak yüzde onluk bir bölümünün kanserli olduğunu belirtmek gerekir. Nadiren erkeklerde de karşımıza çıkabilen filloid tümörler için en önemli risk grubu 40’lı yaşlarındaki kadın bireylerdir. Adana’da hastalarına hizmet veren Genel Cerrahi Uzmanı Operatör Doktor Metin Altınkaya Filloid Tümörlerin nedenleri, belirtileri, tanı ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Filloid Tümör Nedir?

Filloid tümörü, memenin bağ dokusunda başlar. Son derece nadir görülen, genellikle iyi huylu olan bir tümördür. Kanserli değildir fakat filloid tümörlerin yaklaşık yüzde onluk bir kısmında kansere rastlanabilmektedir. Meme kanserleri klasik olarak süt kanallarını meydana getiren epitel hücrelerde meydana gelir.

Filloid tümörler son derece hızlı bir büyüme eğilimi gösterir. Fakat meme dışındaki doku ve organlara yayılmazlar. Büyük bir bölümü iyi huyludur. Ancak tümörün büyümesini önlemek için doktor cerrahi müdahale seçeneğini gündeme getirebilir.

Bu gibi tümörler herhangi bir yaş grubunda ortaya çıkabilmekle birlikte genellikle 40’lı yaşlarındaki kadınları etkilediğini belirtmek gerekir. Bunun yanı sıra genç yaştaki kadınlarda tespit edilen filloid tümörlerin iyi huylu olma ihtimali çok daha yüksektir. Yaygın olmamakla beraber erkeklerde de filloid tümör görülebilmektedir.

Filloid Tümörlerin Sebepleri Nelerdir?

Filloid Tümörlerin oluşum nedeni tıp dünyası tarafından kesin olarak saptanmış olmasa dahi oluşumunda rol oynadığı düşünülen bazı faktörler vardır. Örnek vermek gerekirse hormonlardaki dengesizliklerin filloid tümör oluşunda rol oynadığı düşünülmektedir. Diğer etkenler ise şu şekildedir:

Bu faktörlerle filloid tümör oluşumu arasında kesin bir ilişki olmadığını hatırlatmak gerekir.

Filloid Tümörlerin Belirtileri

Filloid tümörlerin en yaygın şekilde görülen belirtileri şu şekildedir: Genellikle cildin gerilmesine neden olan sert bir yumru şeklinde ortaya çıkar. Bu yumrular memenin dış üst bölgesinde meydana gelir. Filloid tümörler damarların gerilmesine veya şişmesine sebep olur. Bunun neticesinde ise memede mavi ya da yeşil damar görünümü ortaya çıkar.

Filloid tümörler hızla büyüme gösterirler. Boyutları genellikle 1-45 cm aralığında değişebilmektedir. Kimi vakalarda filloid tümörler bütün meme dokusunu etkileyebilir. Çoğu zaman ağrısız seyreden bu tümörler, meme ucunda kanlı akıntıya sebep olabilir ancak kanlı yara oluşumu veya meme ucu dönmesi gibi durumlara nadiren rastlanır.

Filloid Tümör Tanısı Nasıl Konur?

Filloid tümörler, tüm meme tümörlerinin yüzde birlik bir kısmını oluşturmaktadır. Bu yüzden filloid tümörlere ilişkin anı koymak zor olabilmektedir. Çoğu zaman başka büyümeler ile karıştırılabilir. Örnek vermek gerekirse filloid tümörler, fibroadenoma adı verdiğimiz başka meme kitleleri ile benzerlik gösterebilir. Fibroadenoma iyi huylu bir yumru şeklinde görülür. En yaygın görülen meme kitlelerinin başında gelen fibroadenomalar, daha çok genç yaştaki kadınlarda ortaya çıkar. Fakat filloid tümörler ve fibroadenomlar arasında iki temel farklılık söz konusudur. Filloid tümörler fibroadenomlardan daha hızlı büyürler. Filloid tümörler 40’lı yaşlarındaki kadınlarda daha sık görülür. Ancak fibroadenomlar daha çok genç yaştaki kadınları etkiler. Bu farklılıklar filloid tümör tanısı koymayı kolaylaştırmaktadır.

Tanı sürecinde meme ultrasonografisi, Meme MR’ı ve mamografi gibi radyolojik görüntüleme yöntemlerinden faydalanılır.

Bunun yanı sıra biyopsi yöntemi ile doku örneği alınarak kitlenin filloid tümör olup olmadığı tespit edilebilir.

Filloid Tümör Tedavisi

Filloid tümörler için uygulanan başlıca tedavi protokolü, büyüme eğilimi gösteren yapının vücuttan tamamen çıkartılmasıdır. Bu operasyon ek tümörlerin oluşmasını önleyeceği gibi aynı zamanda filloid tümörlerin neden olduğu komplikasyonları da gidermiş olur. Filloid tümörler çıkartılırken çevresinden bir santimetrelik bir doku ile alınır.

Eğer filloid tümör kendisini tekrar etme eğilimindeyse mastektomiye başvurulabilir. İyi huylu filloid tümörler meme dışındaki doku ve organlara yayılmasa bile hızla büyüdükleri için tedavi edilmeleri gerekir. Tedavi edilmedikleri taktirde yumru oluşur ve cilt katmanı hasara uğrar. Bu da kişiye rahatsızlık verebilir.

Filloid tümörlerin çıkarılmasının ardından operasyon bölgesinde geçici ağrı hissi olabilmekle beraber başka herhangi bir komplikasyon görülmez.

Filloid tümörlerin nüks etmesi nadiren rastladığımız bir durumdur. İyi huylu tümörler tedavi edilmediğinde bazı komplikasyonlara yol açabilirler. Bu nedenle memesinde bir farklılık tespit eden kişiler, zaman kaybetmeden uzman bir doktora muayene olmalıdır.

Filloid Tümörler Kanser Riskini Arttırır Mı?

Malign filloid tümörler nüks ettiği zaman meme dışındaki doku ve organlara yayılma ihtimali azdır. Filloid tümör olguların yüzde beşten daha az bir bölümü nüks eder. Meme kanserine dair riski arttırmaz ve meme kanserine dönüşmez. Nadir görülen, iyi huylu bir meme tümörü olan filloid tümörlerin oluşum nedeni kesin olarak bilinmese de hormonların etkisi olduğu düşünülmektedir. Cerrahi yöntemle alınan filloid tümörlerin nüks etme ihtimaline karşı kişinin takip altında tutulmasında fayda vardır.

Diğer Tedaviler