Memenin Doğumsal Anomalileri

Sayfa İçeriği

Memenin gelişme süreci kadınlık hormonları olarak da bilinen progesteron ve östrojen hormonlarının yumurtalıklardan salınması ile başlamaktadır. Meme gelişimi kız çocuklarında 10 ila 13 yaşları arasında gerçekleşir. Gelişim süreci yaklaşık dört beş yıl süresince devam etmektedir. Bu aşamada gelişim gösteren şey meme içerisindeki süt yapmakla görevli bezlerdir. Meme gelişimi her bireyde kendine özgü farklılıklar gösterir. Memenin konjenital yapısal problemleri genellikle doğum sırasında ve gelişim sürecinde tespit edilir. Ancak bazı durumlarda hamilelik sürecinde bazense geç dönemde kendisini gösterebilir. Bu problemler genellikle cerrahi müdahalelerle tedavi edilir. Adana’da hastalarına hizmet veren Genel Cerrahi Uzmanı Operatör Doktor Metin Altınkaya memenin doğumsal anomalilerine dair bilinmesi gerekenleri sizler için anlattı.

Doğumsal Meme Anomalileri Tespit Edilen Hastalara Yaklaşım Nasıldır?

Çoğunlukla hiperplastik, deformasyonel ve hipoplastik olmak üzere üç başlık altında incelenen konjenital meme anomalilerinin tespit edildiği hastalara yaklaşım genellikle şu aşamaları içerir:

Doğumsal meme anomalilerine dair teşhis alan hastalar multidisipliner bir yaklaşımla değerlendirilmelidir.

Doğumsal Meme Anomalileri Nelerdir?

Aksesuar Meme Ucu

Aksesuar Meme Ucu, genel popülasyonda yüzde bir ila beş oranında görülme sıklığına sahiptir. En yaygın şekilde koltuk altında ortaya çıkan aksesuar meme ucu kimi zaman ağrı şikayetine yol açabilir. Neden olduğu şişlikler ise estetik açıdan bazı problemler yaratır. Kadınlar, istedikleri taktirde küçük bir operasyon ile kolaylıkla fazlalık olan meme dokusu çıkartılabilmektedir.

Doğumsal İnverted Meme Ucu (İçe Çökük Meme Ucu)

Toplum genelinde yüzde iki oranında bir görülme sıklığı olan içe çökük meme ucu probleminde hastaların yarıya yakının ailesinde benzer bir öykü görülmektedir. Meme ucunun arkasında fibröz bantlardan kaynaklı meme kanallarının kısalması ve çekintiye uğraması sonucunda meydana gelir. Emzirme sırasında bazı mekanik sorunlar yaşanmasına neden olur.

Aksesuar Meme (Ektopik Meme Dokusu)

Süt çizgisi boyunca aksesuar memelerin bulunması durumuna ektopik meme dokusu veya polimasti adı verilir. Normal meme dokusundan ayrı olarak fazladan meme dokusu ile karakterize olan bu durum, nispeten yaygın şekilde görülen konjenital bir emme anomalisidir.

Genellikle memeye yakın, koltuk altı bölgesinde görülen aksesuar meme kimi zaman sırt, yüz veya uyluk gibi farklı bölgelerde de karşımıza çıkabilir.

Polimasti durumu kadınlarda yüzde 2 ila 6 aralığında görülürken erkeklerde polimasti görülme olasılığı ise yüzde 1 ila 3 civarındadır. Aksesuar meme dokusu genellikle ergenlik sürecine kadar belirgin bir hal almaz. Fakat tıpkı normal meme dokusu gibi aksesuar meme de fizyolojik değişimlere yanıt verir. Yani hormonların da etkisi ile büyüme eğilimi gösterebilmektedir.

Birden Fazla Meme Ucu (Politeli)

Normal koşullarda her kadında iki adet meme başı ve ucu bulunur. İkiden daha fazla meme ucu olması durumuna politeli adı verilir. Çocuklarda en yaygın görülen konjenital meme anomalilerinden biridir. Çoğu zaman vücutta kahverengi bir ben gibi görünürler. Memelerin aktif olduğu süreçte yani emzirme ve gebelik döneminde belirgin hale gelir. Bu anomalinin yarattığı temel problem estetik açıdandır. Bu sorun cerrahi girişim ile kolaylıkla tedavi edilebilmektedir.

Çok Küçük Meme (Hipomasti)

Ergen bireylerde gelişim sürecinde meydana gelen hipomasti memelerin gelişiminin aksaması ya da yeterince gelişememesidir. Çoğunlukla yumurtalıklarda üretilen östrojen hormonunun yeterince salgılanamamasından kaynaklanır. Aynı şekilde testosteron hormonunun fazlaca salgılanması de meme gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir. Bunun yanı sıra tiroid hastalığı, kalp kapak hastalıkları veya ışın tedavisi gibi etkenler de hipomastiye neden olabilmektedir. Meme büyütme operasyonları ile estetik açıdan tedavi edilebilmektedir.

Meme Başı Yokluğu (Ateli)

Ateli durumu meme başının ve ucunun olmadığı olguları tanımlar. Tek bir memede görülebileceği gibi her iki memede de karşımıza çıkabilir. Ancak bu durumların cerrahi tedavisi için ergenlik döneminin sonlanması beklenmelidir.

Dev Meme (Jigantomasti)

Bir memenin 1500 santimetreküpten büyük olması hali dev meme olarak tanımlanır. Jigantomasti yaşayan kadınlarda meme, boyun, sırt ve bel ağrıları yaşanır. Meme altlarında hijyen açısından sorunlar yaşanabilir. Ciltte renk farklılıkları ve pişikler görülebilir. Tedavi yaklaşımı ise dev memeye neden olan faktörün ortadan kaldırılması esasına dayanır. Bir sonraki aşamada memenin cerrahi olarak küçültülmesi gündeme gelir.

Amasti (Memenin Yokluğu)

Amasti meme dokusunun, areolanın ve meme ucunun olmadığı durumları ifade eder. Genellikle yarık damak, üst ekstremite deformasyonu, ürolojik anormalliklerle ilişkilendirilen amastide tedavi için meme protezlerinden, doku genişleticilerden ya da kas fleplerinden faydalanılır. Amasti olgularında hem tek hem de çift  meme olmayabilmektedir.

Poland Sendromu

Poland sendromu, erkeklerde daha sık rastlanılan bir durumdur. Poland sendromu vakalarının 1/3’lük kısmında hipoplaziye rastlanır. Görülme sıklığı her yüz bin doğumda bir şeklindedir.

Meme Hipoplazi (Memenin Az Gelişmesi)

Memenin az gelişmesi son derece yaygın şekilde karşımıza çıkan doğumsal bir meme anomalisidir. Kızlarda kimi zaman tek kimi zaman da çift taraflı olarak meydana gelebilir. Genellikle konjenital olsalar da sonradan kazanılan olgular da görülmektedir. İki meme arasında simetriyi sağlamak için tedavide meme protezlerinden faydalanılır.

Simmasti (Memelerin Orta Hatta Birleşik Olması)

Yine nadir görülen konjenital meme anomalilerinden biri olan simmasti için uygulanan standart bir tedavi protokolü yoktur.

Tübüler Meme (Tüberöz)

Tübüler meme çift veya tek taraflı olarak gelişebilen hipoplastik durumlardan biridir. Tüm meme hastalıkları içerisinde yüzde yedilik bir bölümü kapsar. Tübüler memeler normal fizyolojide ve fonksiyondadır. Tübüler memeler yalnızca anatomik yapı itibari ile anormaldir.

Diğer Tedaviler