İntraduktal Papillom

Sayfa İçeriği

İntaduktal papillom, memedeki süt kanallarında meydana gelen bir çeşit iyi huylu tümördür. Genellikle kadınların memelerinde, tek bir süt kanalı içerisinde ortaya çıkar. Fakat meme ucundan daha uzak bir bölgede birden fazla papilloma da rastlanabilmektedir. Bu gibi tümörler çoğu zaman bir santimetreden daha küçük boyutta, 3-4 mm civarındaki tümörlerdir. İntraduktal papillom, meme kanseri ile ilişkilendirilmez.

İntraduktal Papillom, kişinin memesinde kanamalara neden olabileceği gibi meme ucunda kanlı akıntılara da yol açabilir. Bu gibi belirtilerle karşılaşan hastalar meme kanseri riskinden dolayı endişeye kapılabilirler. Bu yüzden belirtilerin klinik olarak değerlendirilmesi için uzman bir doktora başvurmak gerekir.

İntraduktal Papillom tanısı genellikle radyolojik görüntüleme teknikleri ve buna ek olarak biyopsi uygulaması ile gerçekleştirilir. Çoğunlukla iyi huylu olan intraduktal papillomun tedavisi ise tümörün çıkarılması ile sınırlandırılmaktadır. Buna karşın büyük boyutlara ulaşan ve ciddi semptomlar gösteren vakalarda cerrahi girişimlere gerek duyulabilir.

İntraduktal papillom tanısı alan kişiler düzenli olarak takip altında tutulmalıdır. Bu durum meme kanseri açısından bir risk doğurmaz. Fakat belirtilerin incelenmesi ve meme kanseri şüphesinin ortadan kaldırılması için uzman bir doktora başvurmak gerekir.

Adana’da hastalarına hizmet veren Genel Cerrahi Uzmanı Operatör Doktor Metin Altınkaya İntraduktal Papillom nedenlerini, belirtilerini, tanı ve tedavi sürecini sizler için anlattı.

İntraduktal Papillom Nedir?

İntraduktal Papillom en basit tanımı ile memedeki süt kanallarında meydana gelen iyi huylu bir tümördür.

İntraduktal Papillom Neden Olur?

İntraduktal papillomların oluşma sebebi kesin olarak bilinmese de çoğunlukla süt kanallarındaki hücrelerin anormal düzeyde büyümesinden kaynaklandığı düşünülmektedir.

Çoğu zaman tek bir süt kanalında meydana gelen intraduktal papillomlar genellikle iyi huyludurlar. Fakat bazı rahatsız edici belirtiler gösterdiğinde ya da endişeye yol açtığında uzman bir doktor tarafından değerlendirilmeleri gerekir.

İntraduktal Papillomlar için risk faktörleri şu şekildedir:

Hormonal Değişiklikler

Hormonal değişimler bilhassa da kadınlık hormonu seviyesindeki dalgalanmalar, memedeki hücrelerin hızla büyümesine neden olurlar.

Yaş

Çoğu zaman 30-50 yaş arasındaki kadınlarda karşımıza çıkan intraduktal papillomlar için yaş da önemli bir faktördür.

Cinsiyet

Genellikle kadınlarda görülen intraduktal papillomlar erkeklerde nadiren karşımıza çıkar.

Genetik Etkenler

Ailesinde meme kanseri veya farklı meme hastalıklarına dair öyküler bulunan kişilerde intraduktal papillom görüle riski daha yüksektir.

Gebelik ve Emzirme

Hamilelik döneminde ve laktasyon sürecinde annenin bedeninde ciddi hormonal değişiklikler yaşanır. Bu gibi etkenler de intraduktal papillomlara dair riski arttırmaktadır.

Tüm bu etkenler kesin bir neden sonuç ilişkisi olmasa da intraduktal papillomların meydana gelmesinde etkili olabilmektedir.

İntraduktal Papillom Belirtileri Nelerdir?

İntraduktal Papillomların gösterdiği belirtiler çoğunlukla meme ucunda veya meme dokusunda gelişir. Belirtileri sıralamamız gerekirse:

Tüm bu belirtiler çoğu zaman iyi huylu durumları işaret eder. Fakat memede görülen her türlü değişiklik ve semptom mutlaka ciddiye alınalı, zaman kaybetmeksizin doktora başvurulmalı ve gereken tetkikler yaptırılmalıdır.

İntraduktal Papillom Tanısı

İntraduktal papillom tanısı çoğu zaman görüntüleme teknolojileri ve testlerden faydalanılarak konulmaktadır. İntraduktal Papillom tanısında kullanılan yöntemleri sıralamamız gerekirse:

Tüm bu görüntüleme yöntemleri ve testlerin ardından intraduktal papillom tanısı konulabilir ve farklı ihtimaller dışlanabilir.

İntraduktal Papillom Tedavisi

İntraduktal papillom olgularında, yaşanan semptomlara yönelik tedavi uygulanır. Kimi zaman da tümörün doğrulanması için bazı uygulamalara başvurulur. Cerrahi müdahale seçenekleri kullanılabilir. Tedavi genellikle şu adımları takip eder:

İlk aşamada meme biyopsisi yöntemi ile tümörün türü hakkında fikir edinilir. Meme dokusundaki anormal hücreler ve tümörün doğrulanması, meme biyopsisi sayesinde mümkündür. Süt kanalını ve çevresindeki dokuları çıkarmak için cerrahi çıkarma yöntemine başvurulabilir. Çıkarılan tümör, patolojik değerlendirmeye tabi tutulur. Tümörün yeniden ortaya çıkmasını engellemek için doktorlar hastanın süt kanalını tümüyle çıkarma yoluna gidebilir.

Çoğu iyi huylu olan intraduktal papillomların kanserle herhangi bir ilişkisi yoktur. Fakat yine de cerrahi müdahalenin ardından düzenli olarak takip altında tutulması gerekebilir.

Semptomatik tedaviler ile hastayı rahatsız eden kanlı akıntılar, hassasiyet ve ağrı gibi şikayetlerin önüne geçmek mümkündür. Tedavi planlaması kişinin durumu, tümörün gösterdiği özellikler ve benzeri faktörler göz önünde bulundurularak gerçekleştirilir.

İntraduktal Papillom Kansere Dönüşür Mü?

Çoğunlukla iyi huylu olan intraduktal papillom kanserle ilişkilendirilmez. Genellikle meme dokusunda yer alan süt kanallarında meydana gelir ve tek taraflıdır. İntraduktal Papillomların varlığı meme kanserine dair risk arttırıcı bir etki yaratmaz veya kendi başına kansere dönüşmez.

Fakat her ne kadar iyi huylu olsalar da bazı riskler barındırırlar. Örnek vermek gerekirse aynı süt kanalında birden fazla sayıda intraduktal papillom varsa, kişinin ailesinde meme kanseri öyküsü varsa bu durum kişinin meme kanseri açısından risk grubunda yer aldığı anlamına gelebilir. Bu gibi kişilerin meme sağlığı açısından yakından takip edilmesi gerekir.

Bu yüzden intraduktal papillom tanısı alan kişiler düzenli olarak muayene edilerek gözlem altında tutulur.

Diğer Tedaviler