Jinekomasti hem çocukluk çağındaki hem de yetişkin erkeklerde görülen bir hastalıktır. Meme dokusunun normalden fazla gelişmesinden kaynaklanan meme büyümesi olarak tanımlayabileceğimiz jinekomasti, düzensiz şekilde gerçekleşebilir. Özellikle ergenlik çağında meydana gelen hormonal dönüşümlerle başlayan ve zaman içerisinde daha da ilerleyen jinekomasti rahatsızlığı, hem estetik açıdan hem de psikolojik açıdan ciddi sorunlara neden olur. Günümüzde cerrahi yöntemlerle veya liposuction yöntemiyle tedavi edilebilen jinekomasti rahatsızlığına dair bilinmesi gerekenleri Adana’da hastalarına hizmet veren Genel Cerrahi Uzmanı Operatör Doktor Metin Altınkaya sizler için anlattı.
Jinekomasti rahatsızlığı yetişkin erkeklerde ve erkek çocuklarda meme dokusunun aşırı gelişmesi ve büyümesidir. Genellikle ergenlik döneminde ve yaşlı erkeklerde karşımıza çıkan jinekomasti, östrojen fazlalığından kaynaklanır. Kişinin genel sağlık durumu açısından tehdit oluşturmasa da meme hacmini arttırdığı için erkek bireylerde meme kanseri görülme olasılığını arttırmaktadır.
Bunun yanı sıra estetik açıdan kişinin kendisini kusurlu hissetmesine neden olabilir. Bu da sosyal ve psikolojik sorunları beraberinde getirir. Jinekomasti sorunu yaşayan pek çok erkek, bundan dolayı özgüven kaybı yaşadığını da ifade etmektedir.
Yalancı Jinekomasti, vücutta aşırı miktarda yağ birikmesinden dolayı meme büyümesini ifade eder. Jinekomasti hastalığı hormonal faktörlerden kaynaklanır. Ancak yalancı jinekomasti yağ birikmesinden dolayı meydana gelir. Düzenli egzersizler veya düşük östrojen diyeti gibi uygulamalarla yalancı jinekomasti sorununun önüne geçmek mümkündür.
Jinekomasti hastalığının belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
Jinekomasti rahatsızlığı, kişinin vücudundaki östrojen ve testosteron hormonlarının düzeyiyle ilgili farklılıklardan kaynaklanır. Karaciğer veya akciğer kanseri, testis kanseri ve benzeri hormonal problemler de jinekomastiye yol açabilmektedir. Söz konusu hormonların düzeyi ergenlik çağında artış gösterdiği için genellikle jinekomasti bu dönemde gelişir.
Jinekomasti tanısının konulmasından sonra tedavi için uzman doktor cerrahi yöntem önerebilir. Jinekomasti ameliyatı, fazla meme dokusu ve yağın kalıcı şekilde vücuttan alınması ve jinekomastinin düzeltilmesini sağlayan bir operasyondur.
Bunun yanı sıra doktor, jinekomastinin düzeltilmesi için ilk olarak altta yatan nedenleri araştırır. Eğer jinekomasti sorunun altında hipertiroidizm veya yetersiz beslenme gibi nedenler tespit ederse bu sorunların tedavisine başlar. Sadece jinekomasti değil aynı zamanda onun neden olduğu semptomlar da giderilir.
Jinekomasti ameliyatı meme bölgesinde meydana gelen ve aşırı yağ birikiminden kaynaklanan büyümenin kalıcı şekilde giderilmesini sağlayan cerrahi operasyondur. Vakum yöntemi ile bölgede biriken yağ dokusu vücuttan atılır ve kişi, büyük meme görünümünden kurtarılmış olur.
İlk olarak teşhisin doğru konulması ve hastanın ameliyat için uygun olduğunun tespit edilmesi gerekir. Jinekomasti hastalığının tanısında fiziksel muayene kendi başına yeterli olabilir. Ancak yeni oluşum gösteren jinekomasti vakalarında hassasiyet, meme ağrısı v.s gözleniyorsa hasta için bazı tetkikler gerekebilir. Doktor karaciğer, tiroid, böbrek fonksiyon testlerine, kan testlerine veya mamografi çekimine gerek görebilir.
Jinekomasti ameliyatı ile birlikte büyüyen meme dokusu alınır ve göğüs normal bir görünüm kazanır. Ameliyatın yöntemine ve tekniğine, hastalığın evresi ve durumu göz önünde bulundurularak karar verilir.
Meme içerisindeki yağ dokusunun fazla olduğu vakalarda çoğunlukla liposuction tedavisi yeterli olmaktadır. Lazer Liposuction yöntemi, az iz bıraktığı ve çok daha çabuk iyileştiği için tercih edilmektedir. Lazer Liposuction yönteminde yağ alındıktan sonra cilt tabanı lazer ile yakılarak ciltte sıkılaşma etkisi sağlanır.
Meme dokusunun yağ dokusundan daha yoğun olduğu vakalarda ise liposuction yöntemi kendi başına yeterli olmaz. Bu gibi olgularda ek olarak yarım dairelik minimal bir kesi açılır ve meme dokusu çıkartılır. Bu tarz karma tedavilerde de ameliyat izi minimal boyutta olur.
Ancak bazı olgularda deri fazlalığı belirgin düzeyde meme boyutu neredeyse bir kadın memesi büyüklüğündedir. Bu vakaların tedavisinde açık ameliyat yöntemine başvurulabilir.
Jinekomasti ameliyatı, kişiyi rahatsız eden büyük meme görünümünü giderir. Kişi daha estetik bir göğüs hattına kavuşur. Jinekomastinin neden olduğu özgüven eksikliği ortadan kalkmış olur. Hem sosyal açıdan, hem estetik açısından hem de özgüven bakımından kişi kendisini daha iyi hisseder.
Jinekomasti ameliyatı, genel anestezi etkisi altında gerçekleştirir. Bu da operasyon sırasında hastanın herhangi bir acı hissetmemesini sağlar. Genellikle bir saat civarında tamamlanan jinekomasti ameliyatının ardından hasta, aynı gün içerisinde taburcu edilir. Liposuction yönteminde veya minimal kesi ile gerçekleştirilen operasyonlarda dren takılmasına gerek yoktur. Operasyonun ardından hasta hafif ağrılar hissetse de bu durum ağrı kesici ilaçlarla kontrol altına alınabilir. Operasyondan sonraki beşinci gün itibariyle kişinin banyo yapmasında bir sakınca yoktur.
Erkeklerde kadınlara benzer bir meme büyümesi, aşırı kilo artışından kaynaklanabilir. Ancak kimi zaman kilo verseniz bile bu görünüm ortadan kalkmayabilir. Bu gibi durumlarda doktor muayenesine başvurarak jinekomasti tanısını kesinleştirebilirsiniz.
Ergenlik çağında meydana gelen jinekomasti olguları geçici olabilir. Hatta vakaların yüzde doksanı, üç yıl içerisinde kendiliğinden normale dönebilir. Bu koşullarda düzenli takip yeterlidir. Yetişkinlikte meydana gelen jinekomasti vakalarında ise ilk olarak bu hastalığın altında yatan nedenin düzeltilmesi amaçlanır. Sonrasında ise cerrahi müdahale ile kişi bu görünümden kurtarılır.
Sarkıklıkları bulunan ve meme dokusu aşırı büyük olan tüm erkekler jinekomasti ameliyatı yaptırabilirler.
Ergenlik döneminde gelişen vakaların belli bir süre sonra kendiliğinden iyileşme ihtimali olduğu için bu yaştaki hastalara ameliyat tavsiye edilmez. Yasal sınır 18’dir. Buna karşın ameliyat için herhangi bir üst yaş sınırı söz konusu değildir.
Jinekomasti hastalığı ileri düzeyde değilse diyet uygulamaları ve egzersizlerle sonuç almak mümkündür. Bu yüzden hastaları ilk olarak diyet ve egzersiz programlarına yönlendirilirler. Ameliyat olacak hastaların önceden kan sulandırıcı ilaçları doktor kontrolünde bırakması gerekir. Yaranın iyileşme sürecini olumsuz etkilememesi için sigara kullanımını belli süreliğine bırakması gerekebilir. Kan sulandırıcı etki yapabilecek kırmızı meyvelerden uzak durmak da faydalı olacaktır.
Cerrahi tedavinin ardından hastalar aynı gün içerisinde taburcu edilebilmektedir. Genellikle jinekomasti ameliyatı sonrası iyileşme süreci hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkilemez. Şiddetli bir ağrı şikayeti de yaşanmaz. Jinekomastinin boyutuna göre hasta kısa süre içerisinde günlük yaşantısına dönebilmektedir. Operasyon sonrasında fazla kilo almaktan sakınmak gerekir.
Jinekomasti ameliyatının sonrasında iki veya üç hafta boyunca, kişinin jinekomasti korsesi takması tavsiye edilir. Ciddi kilo değişimleri yaşanmadığı sürece sonuçlar kalıcıdır. Ayrıca meme ucunda his kaybı da yaşanmaz.
Hayır. Tedavi sonrasında jinekomastinin tekrar etmesi beklenen bir durum değildir. Buna karşın tedavi sonrasın dönemde aşırı miktarda kilo alan kişilerde yeniden yağ dokusu meydana gelebilir. Bu yüzden operasyon sonrası kilo kontrolü büyük önem taşımaktadır.
Jinekomasti ameliyatı diğer tüm cerrahi girişimlerde olduğu gibi, az da olsa kanamaya veya morarmaya neden olabilmektedir. Yoğun miktarda meme dokusu alınan vakalarda meme başında çökmeler meydana gelebilir. Bu yüzden ameliyat için alanında uzman, tecrübeli bir cerrah tercih etmek önem taşır.
Kas üzeri ameliyatlar düzgün bir seviyede kas altına inilmeden yapıldığı taktirde jinekomasti ameliyatları son derece güvenli operasyonlardır. Kasın altına inilen operasyonlarda pektoral kasların, göğüs kafesinin veya kemiklerin zarar göre olasılığı az da olsa mevcuttur. Bu yüzden mutlaka uzman ve tecrübeli bir cerrah tercih etmek gerekir.
Copyright © 2025 Op. Dr. Metin Altınkaya Tüm Hakları Saklıdır.