Fibrokist

Sayfa İçeriği

Fibrokist, göğüs bölgesinde ve meme yapısında bazı fiziksel değişimlere neden olabilen tıbbi bir durumdur. Fibrokist hastalık olarak tanımlanmasa da bazı istenmeyen semptomların gelişmesine yol açabilir. Fibrokist memede hassasiyete neden olur ve elle muayene edildiğinde sert bir yapı olarak kendisini ele verir. Eğer Fibrokistten kaynaklanan semptomlar şiddetlenirse doktora başvurmak gerekir. Muayene sırasında radyolojik görüntüleme tekniklerinden faydalanılır. Fibrokist tedavisi için kesin bir yöntem olmamakla beraber, semptomları hafifletmek ve kişiyi rahatlatmak için bazı uygulamalara başvurulabilir. Adana’da hastalarına hizmet veren Genel Cerrahi Uzmanı Operatör Doktor Metin Altınkaya, Fibrokist nedenlerini, belirtilerini, tanı ve tedavi yöntemlerini sizler için anlattı.

Fibrokist Nedir?

Meme dokusu destek bağ dokusu ile sarılan, içerisinde kanallar ve süt bezlerini barındıran bir yapıdır. Bu kanallarda meydana gelen genişlemeler, zaman içerisinde bazı kistlerin oluşmasına neden olur. Bu durum Fibrokist meme olarak adlandırılır. Fibrokist meme bir hastalık değildir. Daha çok memedeki bazı fizyolojik değişiklikleri ifade eder. Buna karşın memede acıma, şişlik veya hassasiyet gibi bazı semptomlar yarattığı için doktora başvurulabilir, yatıştırıcı tedaviler uygulanabilir.

Fibrokist Meme Belirtileri Nelerdir?

Fibrokist memenin en yaygın belirtisi bilhassa adet dönemi öncesi belirgin hale gelen, şişlikler ve hassasiyettir. Bu dönemde memeye dokunduğunuzda acı hissi yaşayabilirsiniz. Bu duruma şişlikler veya bir kitlenin varlığı da eşlik ediyorsa akla meme kanseri tehlikesi gelir. Adet döngüsünün başlamasının ardından söz konusu şikayetler belli oranda geriler. Fakat bir sonraki adet döneminin ortasından itibaren yeniden şiddetlenir.

Bazı olgularda şişlik, aniden ortaya çıkar. Bu durumlarda hızla büyüme ivmesi gösteren bir kistin varlığından şüphelenilmesi gerekir. Fibrokistler kimi zaman meme başından koyu akıntılar gelmesine neden olabilirler.

Yaygın olarak 30 yaş ve üzeri kadınlarda görülen Fibrokist meme olgularında meme dokusu hassastır. Fibrokist durumunun nadiren karşımıza çıkan bir olgu olmadığını hatırlatmak gerekir. 30 yaşın ardından kadınların yarıya yakınında hayatlarının bir döneminde fibrokiste rastlanabilir.

Fibrokist Neden Oluşur?

Meme dokusu östrojen ve progesterona hormonlarına karşı son derece duyarlı bir organdır. Her adet döneminde hormonal değişimler yaşanır. Bu dönemde meme kanalları ve süt bezlerindeki hücrelerin sayısı artış gösterir. Bu durum, artan hücrelerin bir bölümünün süt kanalları üzerinden meme başına ulaşıp buradan da bir akıntı halinde memeden atılmasına yol açar. Bu salgılar çoğu zaman fark edilemeyecek kadar az miktardadır. Meme kanallarındaki hücre artışı, kanalın daralmasına yol açar. Gelen salgı kanalda birikerek genişlemelere neden olur. Kanallarda yaşanan genişleme zamanla kistik bir yapıya bürünür. Çevrede yer alan destek dokudaki artış, kistlere eşlik ederek fibrokistleri meydana getirir.

Fibrokist Tedavisi

Çoğu zaman fibrokistler herhangi bir tedavi gerektirmez. Ancak kişinin yaşadığı semptomları geriletmek için bazı tedaviler uygulanabilmektedir. Özellikle adet dönemi öncesi günlerde iltihap giderici ilaçlara başvurulabilir.

Destekleyici sutyen tercihinde bulunmak adet öncesi hassasiyet şikayetinin hafifletilmesini sağlayabilir. Egzersiz yaparken veya gece uyurken sporcu sutyeni tercih edilebilir. Kafeinli içecekler memedeki süt bezlerini ve kanallardaki hücreleri uyardığı için daha az tüketilmelidir.

Bunun yanı sıra beslenme rutininizde hayvansal yağ oranını düşürerek memede kit oluşumuna dair riski azaltabilir ve kistlerden kaynaklanacak olası şikayetleri azaltabilirsiniz.

Çoğu zaman cerrahi girişimle fibrokistlerin memeden çıkartılmasına gerek duyulmaz. Meme dokusunda tespit edilen basit kistler büyük boyutlara ulaşmış, şişlik ve ağrı gibi şikayetlere yol açar vaziyetteyse aspirasyon yöntemi ile kistin içeriği boşaltılabilmektedir. Bu sayede basınç büyük oranda azaltılmış olur. Yani ağrı şikayetleri azaltılır. Fakat unutmamak gerekir ki aspirasyon yöntemi ile boşaltılan kistler ilerleyen aylarda yeniden büyüyebilirler. Bu yüzden fibrokistlerin gözlem ve takip altında tutulması gerekir. Komplike kistlerin varlığında ise herhangi bir ek müdahaleye gerek yoktur. Kompleks kistler söz konusu ise radyolojik görüntüleme tetkiklerine başvurulması gerekebilir. Kimi zaman da biyopsi yöntemi ile kistten numune alınarak patolojik inceleme gerçekleştirilebilir.

Memedeki Fibrokist değişimler meme kanseri açısından herhangi bir risk teşkil etmez. Bu yüzden endişe edilmemeli, sadece durum takip edilmeli ve gerektiğinde kistin içeriği boşaltılmalıdır. Bu vakalarda koruyucu mastektomi gibi operasyonlara gerek duyulmaz.

Diğer Tedaviler