Meme Başı Akıntısı

Sayfa İçeriği

Gebelik döneminde olmayan ya da henüz emzirme süreci yaşamayan kadınlarda, meme ucunda farklı renk ve yapılarda sıvı oluşumu görülmesi, meme başı akıntısı olarak tanımlanır. Meme başı akıntısı bazı durumlarda ciddi sağlık sorunlarının habercisi niteliğinde olurken, bazı durularda ise yalnızca hormonal dönüşümlerden veya menstrual döngü düzensizliklerinden kaynaklanan bir durumdur. Meme başı akıntısının nedenleri farklılık arz edebilir. Örnek vermek gerekirse tek bir meme ucunda akıntı gözleniyorsa meme kanseri tehlikesi göz önünde bulundurulmalıdır. Ancak meme başı akıntısı her iki göğüs ucunda da yaşanıyorsa bu gibi vakalar daha çok memeye ilişkin sistemsel bir sorunun varlığına işaret etmesi muhtemeldir.

Meme başı akıntısının sık sık yaşanması da kanserden şüphe etmemizi gerektiren durumlar arasındadır. Bu yüzden meme başı akıntısının tedavisi ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Kanser şüphesi taşıyan meme başı akıntılarında cerrahi tedavi ile hastanın süt kanalı çıkartılmaktadır.

Her sağlık sorununda olduğu gibi meme başı akıntısında da erken tanı büyük önem taşımaktadır. Adana’da hastalarına hizmet veren Genel Cerrahi Uzmanı Operatör Doktor Metin Altınkaya, meme başı akıntısının belirtilerini, risklerini, evrelerini ve tedavisini sizler için anlattı.

Meme Başı Akıntısının Sebebi Nedir?

Meme başı akıntısı, meme kanallarında meydana gelen sıvının meme başı üzerinden vücuttan atılmasıdır. Meme başı akıntısı illa ki kanser habercisi değildir. Hastaların yüzde 2 – 15’lik bir bölümünde kanser olgusu görülebilmektedir.

Meme başı akıntısının rengi yeşil, siyah, beyaz veya kahverengi gibi geniş bir skalada karşımıza çıkabilir. Ancak kanlı meme başı akıntılarının, meme kanserine dair şüpheleri arttırdığını belirtmek gerekir.

Hormonal faktörler, kullanılan bazı ilaçlar, memede meydana gelen fibrkistik değişiklikler, intraduktalpapillom, duktal ektaziler ve meme kanseri gibi etkenler meme başı akıntısına neden olabilir. Meme başı akıntısına yol açan başlıca etkenleri sıralamamız gerekirse:

Meme Başı Akıntısı Ne Renktedir?

Meme başı akıntısının altında yatan nedenlere göre rengi de farklı şekilde ortaya çıkabilir. Sarı, yeşil, beyaz, kahverengi, siyah veya kanlı şekilde karşımıza çıkabilen meme başı akıntılarının kıvamı da kimi zaman yoğun, kimi zaman su misali akıcı niteliktedir.

Meme Başı Akıntısı Hangi Yaşlarda Görülmektedir?

Yaş ilerledikçe meme başından akıntı gelme olasılığı artmaktadır. Genellikle doğum yapan kadınlarda meme başı akıntısının görülme riskinin daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Akıntının her iki memede de gözlendiği vakalar, vücudun tamamını ilgilendiren sistemik bir soruna işaret etmektedir.

Ancak akıntı sadece tek bir memede gözleniyorsa bu durum meme hastalıklarına dair şüpheleri gündeme getirir. Sadece süt kanalından gelen akıntılarda akla gelen ilk olasılık bu kanalı ilgilendiren sağlık sorunlarıdır.

Hangi Akıntılarda Meme Kanseri Akla Gelmelidir?

Yalnızca tek bir memeden ve tek bir noktadan gelen akıntılar özellikle kanlı veya su gibi berrak ise meme kanserine dair şüpheler artmaktadır. Bu türde bir akıntı yaşıyorsanız geç kalmadan uzman bir doktora başvurmalı, gereken muayeneleri ve tetkikleri yaptırmalısınız.

Erkeklerde Meme Başı Akıntısı

Erkeklerde yaşanan meme başı akıntıları muhakkak taranması ve incelenmesi gereken önemli bir sağlık problemidir. Meme kanserine dair yarattığı risk son derece yüksektir. İhmal edilmeksizin uzman doktor tarafından muayene edilmelidir.

Meme Başı Akıntısında Kullanılan Tanı ve Tedavi Yöntemleri

Meme başı akıntılarının tamamı tıbbi olarak incelenmelidir. Ancak bu her meme başı akıntısının bir meme hastalığına işaret ettiği anlamına gelmez. Meme başı akıntılarının tanı sürecinde uzman doktor muayenesine ek olarak çeşitli görüntüleme tetkiklerinden faydalanılır. Hastanın yaşına göre meme ultrasonografisi veya mamografi taraması yapılabilir. Eğer doktor gerekli görürse Meme MR’ı çekebilir.

Tedavide ise temel yaklaşım akıntının giderilmesi değil akıntıya neden olan sağlık sorunun ortadan kaldırılmasıdır.

Emzirme (Laktasyon) Döneminde Görülen Meme Başı Akıntısı Tehlikeli Mi?

Emzirme sürecinde süt kanalında tahrişten veya enfeksiyondan kaynaklı olarak gelişen meme başı akıntıları son derece yaygın şekilde görülen bir durumdur. Bir hafta gibi kısa bir süre içerisinde bu gibi akıntıların iyileşmesi beklenir. Ancak geçmediği taktirde mutlaka uzman doktora başvurmak gerekir.

Meme Başı Akıntısı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Meme Başı Akıntısı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Meme başı akıntılarından şikayetçi olan kişiler Genel Cerrahi dalında uzmanlaşmış bir hekime başvurmalı ve gereken tetkikleri yaptırmalıdır.

Meme Başından Sıvı Gelmesi Ne Zaman Tehlikelidir?

Normal sürecin dışında kronik şekilde varlığını sürdüren akıntılar meme hastalıklarına işaret ediyor olabilir. Bilhassa patolojik meme akıntıları süt kanalındaki bir iltihap oluşumundan meme kanserine kadar çok sayıda sağlık sorunundan kaynaklanıyor olabilir. Bu yüzden iç çamaşırınızda akıntı izi fark ediyorsanız geç kalmadan doktora başvurmanız gerekir.

Meme Başından Gelen Akıntının İyi Huylu Mu Yoksa Kötü Huylu Mu Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Meme başı akıntılarının çok sayıda farklı türü vardır. Farklı renklerde ve yapıda görülebilen akıntılar eğer yeşilimsi bir renkte ve kötü kokulu ise, kanla karışık şekildeyse bu ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir.

Meme Başı Akıntıları Hangi Sıklıkla Görülür?

Meme başı akıntılarının sıkça yaşandığı dönemlerin başında hamilelik dönemi gelir. Bununla birlikte hormonal dengesizliklerin görüldüğü kadınlarda da yaygın şekilde meme başı akıntısına rastlanır. Meme başı akıntısının doğal bir durum olmadığını bilmek ve özellikle de tekrarlayan olgularda doktora başvurmak gerekir.

Diğer Tedaviler