Hamartomlar içerisinde büyüdükleri bölgede yer alan normal hücre ve dokuların bir araya gelerek oluşturduğu anormal bir karışımdan meydana gelir. Kanserli olmayan iyi huylu bir tümör olan hamartomlar sadece memede değil vücudun boyun, baş, yüz gibi farklı bölgelerinde de görülebilen yapılardır. Bazı hamartom olguları zaman içerisinde kendiliğinden kaybolur ve son derece az semptoma neden olurlar. Kimi zaman herhangi bir semptom göstermeyen hamartom vakaları, vücudun neresinde büyüdüğüne bağlı olarak bazı önemli komplikasyonlara yol açabilirler. Hamartom nedenlerini ve tedavisini Adana’da hastalarına hizmet veren Genel Cerrahi Uzmanı Operatör Doktor Metin Altınkaya sizler için anlattı.
Hamartomlar içerisinde büyüdüğü doku ve hücrelerin anormal bir karışımı sonucunda ortaya çıkarlar. Kanser riski taşımayan, iyi huylu tümör oluşumlarıdır. Hamartomlar vücudun farklı bölgelerinde meydana gelip büyüyebilir. Çok az semptom gösteren veya hiç göstermeyen hamartomlar kimi zaman kendiliğinden gerileyerek yok olabilir. Ancak bazı durumlarda ciddi semptomlara ve komplikasyonlara yol açabilmektedir.
Hamartom büyümesinin nedeni tıp dünyası tarafından net olarak saptanmış değildir. Buna karşın vakalar çığu zaman sporadiktir ve farklı durumlarla ilişkilendirilir.
Pallister Hall Sendromu – Kişinin fazladan el ya da ayak parmaklarının oluşmasına sebebiyet veren ve bedensel gelişimini etkileyebilen genetik kaynaklı bir bozukluk.
Cowden Sendromu – Birden fazla iyi huylu büyümeye neden olabilen bir sendromdur.
Yumrulu Skleroz – Dokudaki kusurlu gelişimden dolayı oluşan, tümörle benzerlik gösteren ve yumru şeklinde oluşan bir durumdur.
Hamartom tümörlerinin tedavisinde hamartomun büyüdüğü lokasyon ve neden olduğu zararlı semptomlara göre yol haritası belirlenir. Çoğu zaman herhangi bir yan etki göstermeyen ve bu yüzden de tedaviye gerek görülmeyen hamartomlara karşı genellikle bekle ve gör yaklaşımı izlenir. Hastanın durumu yakından takip edilir.
Eğer kişi nöbet geçirmeye başlarsa doktorlar bu nöbetleri azaltmak için antikonvülsan ilaçlar reçete edebilir. İlaç uygulamalarının yanıt vermediği vakalarda doktorlar hamartomun cerrahi girişimle çıkartılmasına karar verebilirler.
Copyright © 2025 Op. Dr. Metin Altınkaya Tüm Hakları Saklıdır.