Manyetik rezonans yani MR cihazlarında özel meme coillerinin kullanılması ile çekilen meme MR’ı, meme kanseri olgularının teşhisinde kullanılan önemli bir teknolojidir. Olası kanserlerin daha iyi tespit edilebilmesi için hastaya damar yolundan kontrast madde verilerek değerlendirme yapılır. Meme MR’ı, meme kanseri vakalarının tespit edilmesinde kullanılan en hassas yöntemlerden biridir. Meme MR’ı, genellikle meme ultrasonografisinde veya mamografi tetkikinde rastlanılan şüpheli bulguların daha detaylı incelenmesi için kullanılır. Ya da teşhis edilen bir kanserin ne derece yayılım gösterdiğinin anlaşılması için Meme MR’ına başvurulmaktadır. Bunun yanı sıra ailesinde meme kanseri öyküsü bulunan, meme kanseri açısından risk grubunda değerlendirilen hastalarda da tarama amacıyla Meme MR’ı kullanılmaktadır. Meme MR’ının çekilmesi için en uygun zaman dilimi, regl döneminin başlamasın ardından yedinci ve onuncu gün aralığıdır. Bu dönemde hormonal dönüşümlerin meme dokusu üzerinde yarattığı etkiler minimal düzeye iner. Bu da Meme MR’ı sonuçlarının yanlış pozitif çıkma riskini azaltmaktadır. Adana’da hastalarına hizmet veren Genel Cerrahi Uzmanı Operatör Doktor Metin Altınkaya Meme MR’ı, yani meme manyetik rezonans görüntüleme hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için anlattı.
Meme MR’ı, diğer MR türlerindeki gibi herhangi bir ön hazırlık gerektirmez. Buna karşın hastadan tetkik öncesinde üzerinde bulunan metal eşyaları çıkarması beklenir. Sonrasında hasta MR cihazının bulunduğu odaya alınır. Hastadan gereken pozisyonu alması istenir.
Memede bulunan hastalıkların tanısının daha kesin olarak konulabilmesi için öncesinde hastaya damar yolundan kontrast madde uygulanır. Meme MR’ı sırasında hastanın hareketsiz kalması önemlidir. Meme MR’ı ortalama 45 dakika ile bir saat aralığında tamamlanmaktadır. Meme MR’ı çektirmek için regl döneminden sonraki 7 – 10. gün aralığı en ideal zaman dilimidir. Zira regl döneminin yarattığı hormonal etkiler bu dönemde minimal seviyelere geriler. Bu da elde edilen sonuçların güvenilirliğini arttırmaktadır.
Meme MR’ında radyasyon etkisi yoktur. Meme taraması için kullanılan diğer radyolojik görüntüleme teknolojilerine karşın daha fazla veri sağlar. Bu da diğer tetkiklerle tespit edilemeyen kanser odaklarının Meme MR’ı ile saptanabilmesini sağlar. Mamografi yöntemi ile incelenmesi zor olan, yoğun meme dokuları, öncesinde tedavi gören memeler ve silikon protez uygulanmış memeler, MR ile çok daha kolay şekilde incelenebilir.
Meme kanseri açısından risk grubunda yer alan kadınların taramasında meme ultrasonografisinden veya mamografi yöntemindense Meme MR’ı daha güvenilir sonuçlar verebilmektedir.
İnsanlar toplum genelinde var olan söylentilerden dolayı Meme MR’ı konusunda bazı endişeler taşırlar. Ancak sanılanın aksine Meme MR’ının herhangi bir zararı yoktur. Meme MR’ında radyasyon etkisi yoktur. Aksine memede bulunan veya oluşması muhtemel hastalıkların tanısında son derece yararlı bir yöntemdir. Yalnızca Meme MR’ı öncesinde hastaların üzerindeki metal eşyaları çıkarması gerekir.
Meme MR’ı özel meme coilleri ile memelerin incelenmesini sağlayan, görüntüleme tekniğidir. Çekim sırasında incelemenin daha kolay yapılabilmesi için damar yolundan kontrast madde verilir. Meme Mr’ı çekiminin süresi ortalama 45 dakika ile bir saat arasında değişebilmektedir.
Meme MR’ı sonuçları, tetkik yaptıracak kişiler için merak edilen konular arasındadır. Meme MR’ının sonuçları genellikle bir hafta içerisinde çıkmaktadır. Meme MR’ında elde edilen veriler radyoloji uzmanı tarafından değerlendirilir ve bu veriler ışığında tedavi planlamasına geçilir.
Meme MR’ında meme yapısında bulunan kitle, tümör ve kanser gibi olguların varlığı araştırılmaktadır.
Meme MR’ı memedeki kanser varlığının teşhis edilmesini sağlar. Aynı şekilde kanserin yayılım hızını da tespit etmemizi mümkün kılar. Meme kanseri vakalarında çevre dokulara yayılmış kanser kitlesi olup olmadığını anlamak için de Meme MR’ından faydalanılır. Meme ultrasonografisi ve mamografi gibi teknikler ile tespit edilemeyen, ancak kanser şüphesi taşıyan dokuların kapsamlı olarak değerlendirilmesini sağlar. Son olarak silikon protezi yaptıran bireylerde, protezin hasar alıp almadığının anlaşılması için de Meme MR’ına başvurulabilir.
Meme MR’ı fiyatları hakkında güncel ve net bilgi almak için Adana’da hastalarına hizmet veren Genel Cerrahi Uzmanı Operatör Doktor Metin Altınkaya ile iletişime geçebilirsiniz.
Copyright © 2025 Op. Dr. Metin Altınkaya Tüm Hakları Saklıdır.