Kontrastlı Mamografi

Sayfa İçeriği

Kontrastlı Mamografi (CESM) yöntemi, hastaya damar yolundan iyotlu kontrast madde verilmesinin ardından çekilen ileri teknoloji ürünü bir mamografi yöntemidir. Klasik mamografilerde, özellikle yoğun meme dokusu olan hastalarda kanserin tespit edilmesi zor olabilmektedir. Meme kanseri, damarlanmanın yüksek seviyede olduğu bir kanser türüdür. Damar yolu üzerinden hastaya verilen iyotlu kontrast madde, meme kanserinin boyanmasını sağlar. Bu sayede klasik mamografide tespit edilemeyen kanserler çok daha kolay şekilde saptanabilmektedir. Söz konusu kontrast madde Meme MR’ında da kullanılan gadolinyumlu maddedir. Bu madde meme kanserinin boyanmasını sağlar. Bu özelliğinden dolayı Meme MR’ı ve Kontrastlı Mamografi endikasyonları birbirleri ile benzerlik gösterir.

Risk düzeyi yüksek hasta grubunda çok daha kapsamlı bir tarama yapabilmek için meme kontrastlı mamografiye başvurulmaktadır. Meme kanseri tespit edildiğinde, o kanserin karşı memede veya aynı memede bir yavrusu olup olmadığını araştırmak, yoğun fibrokistik memelerin doğru şekilde değerlendirilmesini sağlamak kontrastlı mamografinin kullanım amaçları arasında yer alır.

Kontrastlı mamografi tetkikini uygulayabilmek için gereken yazılım ve donanıma sahip, yüksek teknolojili mamografi cihazları gerekir. Bu yüzden Meme MR’ında yaşanabilen kapalı alan korkusu, kontrastlı mamografi tetkikinde yaşanmaz.

Kontrastlı Mamografi yöntemi, Meme MR’ıyla kıyaslandığında çok daha hızlı ve kolay bir tarama tekniğidir. Kontrastlı mamografi sonuçlarında yalancı pozitiflik yüzdesi son derece düşüktür. Bu durum hastaları gereksiz biyopsi uygulamalarından korur. Kontrastlı mamografi tetkiki sırasında hastaya klasik mamografi de çekilebilmektedir.

Kontrastlı Mamografi Nedir?

Kontrastlı Mamografi (CESM), klasik standart mamografi tetkiki ve iyotlu kontrast madde uygulamasını birlikte içeren, bir çeşit kombinasyondur. Kontrastlı mamografide, tarama yapılacak hastaya damar yolu ile iyotlu kontrast madde enjekte edilir. Sonrasında da yüksek teknolojili mamografi cihazıyla tarama yapılır.

Kontrastlı Mamografi Nasıl Çekilir?

Kontrastlı Mamografi, günümüzde meme görüntüleme teknikleri arasında giderek daha fazla tercih edilen bir yöntem olarak öne çıkmaktadır. Klasik meme tetkikleri ve görüntüleme testlerinin ardından sonuçsuz kalan hastalarda çokça tercih edilen özel bir mamogram yöntemidir.

Kontrastlı Mamografide, özellikle meme içerisinde kan akışının arttığı noktaları incelemek ve ortaya çıkarmak için iyotlu kontrast madde uygulanır. Bu işlemde kullanılan iyotlu kontrast madde yüksek ve düşük düzeydeki X – ışınlarını absorbe etme özelliğine sahiptir.

İşlem öncesinde hastaya kontrast madde vermeden önce, hastadan görüntü alınır. Ardından damar yolu açılarak kontrast madde enjeksiyonu gerçekleştirilir. Enjeksiyonun ardından iki dakika sonra, birer dakikalık aralıklarla 3-5 görüntü çekilir. Ardından düşük ve yüksek enerjili X ışınları ile görüntüler elde edilir.

Düşük enerjili görüntüler, dijital mamografi yönteminde sağlanan görüntülerle benzer niteliktedir. Fakat yüksek enerjili görüntülerde, yüksek enerjiye sahip X ışınları, kontrast maddede yer alan iyot tarafından çok daha güçlü şekilde emilir. Bu durum kontrast madde barındıran alanları güçlendirilir.

Cihazda bulunan sistem yazılımı, düşük ve yüksek enerjili bu görüntüleri işler. Bilgisayar, yalnızca kontrast tutulumunu vurgular. Bunun sonucunda tanısal değerli yüksek, yeniden birleştirilmiş görüntüler meydana getirilir.

Neden Kontrastlı Mamografi?

Klasik mamografi tetkikinde beyaz görüntü sağlayan yoğun meme yapısı, yaygın olarak karşımıza çıkar. Kanser de benzer şekilde görülebildiğinden bu tür durumlar, kansere ilişkin tanı koymak zorlaşabilir. Kontrastlı Mamografi, yoğun meme dokusu olan hastalarda veya risk grubunda yer alan kadınlarda tercih edilir. Özellikle tanının kesinleştirilmesi gereken durumlarda iyotlu kontrast maddenin klasik mamografi ile birleştirilmesi tercih edilmektedir.

Memede meydana gelen kötü huylu tümörler yani kanserlerde damarlanma fazlaca görülür. Bu kanserler, normal meme dokusuna kıyasla çok daha fazla bir kan akışı gösterirler. Bu sayede kontrast maddeler tarafından boyanırlar. Damar yolundan enjekte dilen iyotlu kontrast madde, kanserin boyanmasını sağlayarak görülebilir hale getirir.

Meme MR’ı da benzer bir çalışma prensibine dayanır. Fakat Kontrastlı Mamografi, dual enerji teknolojisini kullanır. Kanser taramalarında hızlı, kolay erişilebilir ve uygun maliyetli bir yöntem olması ile öne çıkar. Memedeki lezyonların teşhisinde çok daha yüksek bir duyarlılıkla sonuç verir. Aynı şekilde özgüllük değeri ile de meme MR’ına iyi bir alternatiftir. Meme MR’ı ve Kontrastlı Mamografinin endikasyonlarının da benzerlik gösterdiğini söylemek gerekir.

Kontrastlı Mamografi Çekimi Hangi Hastalar İçin Uygundur? 

Diğer Tedaviler