Dijital Mamografi

Sayfa İçeriği

Dijital mamografi teknolojisi meme kanseri olgularının taramasında ve erken dönemde tanı konulmasında önemli faydaları olan, düşük dozda X ışını ile çalışan bir çeşit dijital görüntüleme yöntemidir. Günümüzde istatistiksel olarak her sekiz kadından birinde görülen meme kanseri son derece yaygın bir hastalıktır. Aynı şekilde tüm dünya genelinde, kanser kaynaklı kadın ölümleri arasında en büyük pay da meme kanserine aittir. Tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Özellikle de düzenli taramalar sayesinde erken aşamada tespit edilirse meme kanseri vakalarında tam iyileşme mümkündür. Dijital mamografi, meme kanserinin tanısında kullanılan en önemli teknolojik aygıtlardan biridir. Dijital mamografi sayesinde elle hissedilemeyen hatta ultrasonla bile görülemeyen küçük kitleleri tespit etmek mümkün. Dijital mamografinin klasik mamografiden en önemli farkı, tetkik sırasında hastanın maruz kaldığı radyasyonun çok daha düşük dozda olmasıdır. Dijital mamografi sonrasında elde edilen görüntüler, çözünürlük düzeyi yüksek monitörler aracılığı ile çok daha kapsamlı ve detaylı şekilde incelenebiliyor. Adana’da hastalarına hizmet veren Genel Cerrahi Uzmanı, Operatör Doktor Metin Altınkaya, dijital mamografi hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için anlattı.

Dijital Mamografi Nedir?

Dijital mamografi, meme kanseri olgularının taranmasında ve erken aşamada teşhis edilmesinde kullanılan bir çeşit görüntüleme teknolojisidir. Dijital mamografisi düşük dozlarda X ışını yayarak çalışır. Basitçe tanımlamak gerekirse meme dokusu için kullanılan bir tür röntgen filmidir. Dijital mamografi teknolojisi, günümüzde kanserli hücrenin henüz çok küçük ve kolayca tedavi edilebilecek bir durumdayken tespit edilmesini sağlar. Sadece tanı için değil aynı zamanda tedavi planlaması için de önemli bir yol göstericidir.

Dijital Mamografi Hangi Hastalarda Uygulanır?

Dünya Sağlık Örgütü, kırk yaş itibariyle tüm kadınların rutin olarak yılda en az bir defa tarama amaçlı mamografi çektirmesini öneriyor. Tarama mamografisi özellikle herhangi bir belirti göstermeyen kişilerde kontrol amacıyla uygulanıyor. Rutin mamografi tetkikleri, hastalığın erken tanısında önemli bir rol oynuyor. Rutin taramaların haricinde mamografi, şüpheli durumlarda teşhis amacıyla da kullanılabiliyor. Meme dokusunda elle muayene sırasında hissedilebilen bir kitlenin varlığı, cilt sertleşmesi, meme başında çöküntü, meme başından sıvı gelmesi gibi durumlarda tanı amacıyla mamografiye başvurulur.

Ailesinde meme kanseri hikayesi bulunan bireylerin ise kırk yaşından önce mamografi çektirmesi gerekmektedir.

Dijital Mamografinin Avantajları Nelerdir?

Meme kanseri, ülkemizde kadınlarda en yaygın şekilde karşılaştığımız kanser türü olarak öne çıkar. Erken aşamadaki meme kanseri olgularının önemli bir bölümü, elle kendi kendine muayene sırasında herhangi bir belirti göstermez. Bu yüzden hastalık sinsi şekilde ilerler. Bundan dolayı rutin mamografi tetkikleri meme kanseri olgularının erken tanı almasını sağlar. Dijital mamografinin sağladığı önemli faydalardan biri, tetkik sırasında elde edilen görüntülerin çok yüksek çözünürlüklü olmasıdır. Bu da mikroskobik kanser hücresinin bile tespit edilip değerlendirilebilmesi anlamına gelir. Ayrıca mikrokalsifikasyon adı verilen kireçlenme noktalarının da tespit edilmesini sağlar. Elle hissedilemeyen küçük nodül ve kitlelerin işaretlenerek alınmasına imkan tanır.

Dijital mamografide filmin banyo edilmesine gerek yoktur. Çekim ve değerlendirme sürecik klasik mamografiye göre çok daha kısadır.

Dijital Mamografi Nasıl Uygulanır?

Dijital mamografi işleminde bir plak ile ışın tüpü ve meme dokusu araya alınır. Bu sırada meme dokusuna bir miktar baskı uygulanır ve sıkıştırılır. Tetkikler sırasında genel olarak her memenin yandan ve önden olmak üzere iki farklı pozisyonda görüntüleri çekilir. Eğer şüpheli bulgulara rastlanırsa tanı koymak için ek görüntülere ihtiyaç duyulabilir. X ışınları meme dokusunu, geçerek elektronik ortama aktarır. Sonrasında çekilen bu görüntüler, değerlendirme amacıyla büyük bir dijital monitöre aktarılır.

Diğer Tedaviler